Ένα “θαμμένο” σενάριο του Ακίρα Κουροσάουα μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη!

To 1975, o Ακίρα Κουροσάουα γυρίζει την πρώτη μη-ιαπωνική ταινία του, το σοβιετικό-ιαπωνικής παραγωγής Dersu Uzala (βλέπε φώτο αμέσως μετά), το οποίο, ένα χρόνο αργότερα, τιμήθηκε με Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. Αμέσως μετά, ρίχνεται με τα μούτρα στη συγγραφή ενός σεναρίου, το οποίο ολοκληρώνει μεν αρκετά χρόνια αργότερα, αλλά παραπέμπει στις καλένδες τη μετατροπή του σε ταινία. Στα μέσα της δεκαετίας του ᾽90, ο Κουροσάουα αποφασίζει να μεταφέρει στην οθόνη το εν λόγω σενάριο, αλλά η μοίρα έχει διαφορετικά σχέδια. Το 1995, μετά από ένα σφοδρό χτύπημα στη σπονδυλική στήλη, ο Κουροσάουα καθηλώνεται σε αναπηρικό καροτσάκι και τρία χρόνια αργότερα, στις 6 Σεπτεμβρίου 1998, ένας από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες στην ιστορία του σινεμά αφήνει την τελευταία του πνοή, έχοντας υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ποιο ήταν, όμως, εκείνο το σενάριο, με το οποίο είχε καταπιαστεί ο Κουροσάουα αμέσως μετά το Dersu Uzala και δεν πρόλαβε ποτέ να σκηνοθετήσει; O τίτλος της ταινίας που δεν γύρισε ποτέ ο Ιάπωνας κολοσσός ήταν ο εξής: The Mask of Black Death. Και ναι, είναι αυτό που πιθανώς να φαντάζεστε, ένα σενάριο, δηλαδή, βασισμένο στο διήγημα The Mask of Red Death, που είχε γράψει ο Έντγκαρ Άλαν Πόε, το 1842.

Η μάσκα του κόκκινου θανάτου έχει στο επίκεντρό της τη μάταιη προσπάθεια του Πρίγκιπα Πρόσπερo να αποφύγει ένα θανατηφόρο λοιμό -που έχει λάβει την ονομασία Κόκκινος Θάνατος και ξεκληρίζει την γύρω περιοχή- μένοντας κλεισμένος στο κάστρο του. Στο πάρτι μεταμφιεσμένων που διοργανώνει, όμως, με προσκεκλημένους διάφορους ευγενείς και αριστοκράτες, μία μυστηριώδης φιγούρα, με στολή που παραπέμπει στην επιδημία του Κόκκινου Θανάτου, περιδιαβαίνει τα 7 δωμάτια του κάστρου και σκορπά τον –αναπόφευκτο, όπως υποδηλώνει και το νόημα της ιστορίας- θάνατο.

Γιατί μας ενδιαφέρουν όλα αυτά; Μα γιατί οι κινεζικές εταιρίες παραγωγής Huayi Brothers και CKF Pictures ανακοίνωσαν, πριν από λίγες μέρες (και πιο συγκεκριμένα, την Τετάρτη) ότι πρόκειται να μεταφέρουν στη μεγάλη οθόνη το συγκεκριμένο σενάριο του Ακίρα Κουροσάουα, έχοντας αποκτήσει τα δικαιώματά του. Το χρονοδιάγραμμα του πρότζεκτ προβλέπει την ολοκλήρωση των γυρισμάτων της ταινίας το 2020, ενώ μέχρι τότε εμείς σας αποχαιρετούμε με τη μόνη, μέχρι τώρα, κινηματογραφική μεταφορά του διηγήματος του Πόε, εν έτει 1964 και δια χειρός Ρότζερ Κόρμαν, με πρωταγωνιστή τον Βίνσεντ Πράις.




Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to Top ↑