News “Ο γιος του Φράνκενσταϊν”: ένα τρέιλερ – θησαυρός έρχεται στο φως μετά από 75 χρόνια!

26 Οκτωβρίου 2016 |

0

“Ο γιος του Φράνκενσταϊν”: ένα τρέιλερ – θησαυρός έρχεται στο φως μετά από 75 χρόνια!

Η θρυλική ταινία τρόμου Ο γιος του Φράνκενσταϊν (1939) αποτελεί την τρίτη κατά σειρά ταινία της Universal Studios που είχε ως πρώτη ύλη το διάσημο μυθιστόρημα Φράνκενσταϊν  ή ο σύγχρονος Προμηθέας (1818), της Μέρι Σέλεϊ (ή Μαίρη Σέλλεϋ αν είστε της old school ορθογραφίας). Οι δύο ταινίες που είχαν προηγηθεί ήταν: α) το Φράνκενσταϊν (1931), του Τζέιμς Γουέιλ, με τον Μπορίς Καρλόφ στον ρόλο του Τέρατος, το οποίο βασίστηκε στο θεατρικό Frankenstein (1927) της Πέγκι Γούεμπλινγκ, που είχε με τη σειρά του αντλήσει έμπνευση από το βιβλίο της Σέλεϊ και β) το sequel Η νύφη του Φράνκενσταϊν (1935), και πάλι δια χειρός του Τζέιμς Γουέιλ, με τον Μπορίς Καρλόφ εκ νέου στον ρόλο του Τέρατος.

son

Το 1938, η σειρά ταινιών τρόμου της Universal περνούσε μεγάλη κρίση, γεγονός που αποτυπωνόταν στην επανακυκλοφόρηση, όχι μόνο του ορίτζιναλ Φράνκενσταϊν, αλλά και του έτερου τοτέμ του είδους, της ταινίας Ο Κόμης Δράκουλας (1931), του Τοντ Μπράουνινγκ, με τον Μπέλα Λουγκόζι στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Τι καλύτερο, λοιπόν, για μία αναζωογόνηση από μία τρίτη ταινία με τον αγαπημένο ήρωα του κοινού, η οποία, μάλιστα, θα περιέχει αμφότερους τους αστέρες των ταινιών τρόμου στο καστ της! Όπερ και εγένετο, καθώς Ο γιος του Φράνκενσταϊν, από τον Ρόουλαντ Β. Λι, έχει στις τάξεις του τόσο τον Μπορίς Καρλόφ στον γνώριμο ρόλο του Τέρατος όσο και τον Μπέλα Λουγκόζι στον ρόλο του Ίγκορ, του βοηθού δηλαδή του Δόκτορος Φράνκενσταϊν.

son-2

Σε αυτό το σημείο, να διευκρινίσουμε πως η φιγούρα του καμπούρη Ίγκορ είναι μία επαναλαμβανόμενη σταθερά σε μπόλικα έργα της γοτθικής λογοτεχνίας, αλλά δεν περιλαμβάνεται στο πρωτότυπο μυθιστόρημα της Σέλεϊ, ενώ στο Φράνκενσταϊν του 1931, ο βοηθός του Δόκτορος Φράνκενσταϊν ονομαζόταν Φριτς. Η ταινία υπήρξε τεράστια εισπρακτική επιτυχία και παράλληλα, σφράγισε οριστικά την εποχή δόξας της του Φράνκενσταϊν. Πρωτίστως, επειδή σηματοδότησε την τελευταία ενσάρκωση του Τέρατος από τον Καρλόφ στον κινηματογράφο, αλλά και επειδή αποτέλεσε τη στερνή A-type παραγωγή της Universal με ήρωα τον Δόκτορα Φράνκενσταϊν και το Τέρας του. Από εκείνη τη στιγμή κι έπειτα, οι ήρωες της Σέλεϊ θα περνούσαν στον υπόγειο (αλλά και γοητευτικό) κόσμο των b-movies

son-4

Με αυτά και μ’ αυτά, φτάνουμε στο σήμερα και στα χαράς ευαγγέλια για όλους τους λάτρεις της σαγηνευτικής ένδοξης εποχής των παραδοσιακών ταινιών τρόμου, καθώς πριν από λίγες μέρες ήρθε στο φως ένα τρέιλερ της ταινίας Ο γιος του Φράνκενσταϊν που θεωρούταν οριστικά χαμένο! Το συγκεκριμένο τρέιλερ αποκτά επιπλέον αξία τόσο επειδή περιέχει σκηνές που εν τέλει κόπηκαν στο final cut όσο και επειδή το φιλμ στο οποίο είχε αποτυπωθεί ήταν κατασκευασμένο από νιτρική κυτταρίνη. Το συγκεκριμένο υλικό ήταν εξαιρετικά εύφλεκτο, γεγονός που οδήγησε στην απόσυρση όλων των φιλμ που ήταν φτιαγμένα από αυτό στις αρχές της δεκαετίας του 1950. Παρακολουθήστε ευθύς αμέσως το «χαμένο» τρέιλερ αυτής της μυθικής ταινίας:




Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to Top ↑